Lidé realitním kancelářím nevěří. Změní to zákon o realitním podnikání?

Podle zhruba dva roky starého průzkumu agentury STEM/MARK v uplynulých deseti letech cca 42 % lidí při obchodování s nemovitostmi nevyužilo služeb RK a rozhodli se provést obchod na vlastní pěst. O prázdninách proběhla dotazníková akce Ministerstva pro místní rozvoj, ze které vyplynulo, že důvěra (nebo spíše nedůvěra) lidí ve služby realitních zprostředkovatelů je stále na stejné, pro makléře nelichotivé úrovni.

Celý příspěvek

Rubriky: Realitní trh | 1 komentář

Daň z nabytí nemovitosti platí kupující? Za špatně napsané smlouvy hrozí pokuty.

O tom, že daň z převodu nemovitostí nahradila daň z nabytí nemovité věci jsem psal už v jednom ze starších článků. Zmiňuji v něm také novou možnost smluvních stran dohodnout, že tuto daň zaplatí nabyvatel nemovitosti. Podle Generálního finančního ředitelství je mnoho smluv s tímto ujednáním napsáno špatně a prodávajícím díky tomu hrozí sankce.

Celý příspěvek

Rubriky: Daně a další povinnosti | 5 komentáře

Bytovým družstvům vypršel čas na změnu stanov

Do šesti měsíců ode dne nabytí účinnosti nového zákona o obchodních korporacích měly být upraveny stanovy bytových družstev tak, aby nové právní normě vyhovovaly. Tato lhůta uběhla na konci června. Vzhledem k nesmyslnému požadavku na stoprocentní účast (souhlas všech členů) při hlasování o stanovách se dá předpokládat, že většina družstev tuto povinnost nesplnila.

Celý příspěvek

Rubriky: Daně a další povinnosti | 1 komentář

Více než 190 tisíc nemovitostí v ČR nezná svého majitele. Propadnou za 10 let státu?

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (dále jen ÚZSVM) zveřejnil na svých stránkách seznam nemovitostí, u kterých není dostatečně identifikován jejich vlastník. Tuto povinnost mu uložil nový zákon o kastastru nemovitostí platný od 1. ledna 2014. Seznamy jsou k nahlédnutí také na úředních deskách jednotlivých obcí do jejichž katastru nemovitosti bez řádě určeného majitele spadají.

Celý příspěvek

Rubriky: Realitní trh | Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Více než 190 tisíc nemovitostí v ČR nezná svého majitele. Propadnou za 10 let státu?

Nové povinnosti vlastníka bytu vůči společenství (SVJ)

Základním právem každého vlastníka bytu je svou nemovitost svobodně užívat, spravovat a upravovat podle svých představ a samozřejmě také využívat prostory ve spoluvlastnictví s ostatními majiteli v domě. To vše až do té míry, ve které neomezuje ostatní vlastníky ve stejných právech. Tak tomu bylo vždy.

Celý příspěvek

Rubriky: Byty | 3 komentáře

Katastrální úřady v roce 2014: Nové zápisy, nové poplatky.

Za poslední dva roky si stát na úkor majitelů nemovitostí docela přilepšil. V roce 2012 nejprve zdražil poplatky na katastru na tisícovku (o sto procent) s odůvodněním, že je to u nás stejně moc levné, vždyť se stačí podívat, kolik platí například Němci.. No a hned o rok později se o procento zvýšila sazba daně za převod nemovitosti. Zřejmě je to pořád málo a tak si od letoška na katastrálních úřadech opět připlatíme.

Celý příspěvek

Rubriky: Daně a další povinnosti | 1 komentář

V roce 2014 už platíme daň z nabytí nemovitých věcí

Daň z převodu nemovitosti přestala v roce 2014 existovat. Nahradila ji daň z nabytí nemovité věci. Oproti původnímu záměru ji ale nebude platit nabyvatel (kupující). Poplatníkem nadále zůstává prodávající a kupující je pouze ručitelem.

Celý příspěvek

Rubriky: Daně a další povinnosti | 6 komentáře

NOZ: Nájemník je pán. Může se majitel bytu nějak bránit?

Nový občanský zákoník měl přinést větší svobodu při rozhodování účastníků obchodních transakcí. Větší váhu než zákonné direktivy měla mít ujednání dohodutá ve smlouvách mezi nimi. Na to zřejmě zákonodárci zapomněli v části věnované pronájmům, protože místo svobodně dohodnutých podmínek mezi nájemcem a majitelem nemovitosti vypustili do světa normy, které hlavně pronajímatele omezují ještě víc, než tomu bylo doposud.

Celý příspěvek

Rubriky: Byty | 5 komentáře

Nový ceník Srealit platí. Počet nabízených nemovitostí klesl o 20000

Od dnešního dne začal platit nový ceník největšího realitního serveru u nás. Jak už bylo napsáno v článku z října, tento ceník znamená výrazné zdražení zejména pro malé RK. Celou dobu po oznámení nových cen probíhaly diskuze realitních makléřů, jak na danou situaci zareagovat. Padaly výzvy k bojkotu Srealit, objevila se i docela úsměvná aktivita Realitní komory, která je zřejmě pyšná na to co dokázala..

Celý příspěvek

Rubriky: Realitní trh | 2 komentáře

Reportáž ČT: Polovina smluv RK je v rozporu se zákonem.

Podle reportáže České televize je cca polovina smluv sepsaných realitní kanceláří v rozporu se zákonem. Data dodala inspekce ministerstva pro místní rozvoj. Oficiální výstup z této kontrolní akce se mi nikde na stránkách ministerstva najít nepodařilo, ale jedná se o tvrzení, které „dokládá“ v reportáži České televize pracovnice ministerstva tím, že cca padesát procent smluv si píší realitky sami. Přitom podle zákona je musí psát advokát nebo notář.

Celý příspěvek

Rubriky: Realitní trh | 1 komentář